Dengan hanya menggunakan 5 skincare ini dApAt pudarkan parut gelap!


Soalan yang lazim orang tanya ialah bagaimana untuk pudarkan parut gelap? Ini menunjukkan memang ramai yang mempunyai masalah parut gelap atau dipanggil hyperpigmentation. Ia terjadi disebabkan oleh parut selepas radang atau post inflamatory hypeprigmentation di mana bekas jerawat atau bekas apa-apa radang pada kulit kita menjadi gelap daripada warna kulit asal.

Terdapat pelbagai faktor terjadi nya parut gelap ini. Salah satunya ialah disebabkan oleh sinaran UV matahari yang menyebabkan melanin pada kulit kita menjadi aktif dan penghasilan yang berlebihan menyebabkan terjadi parut hitam.


Ini adalah 5 skincare yg anda boleh guna utk pudarkan parut hitam


#1 Sunscreen

UV light dari matahari akan trigger melanin pada kulit. Pastikan anda pakai sunscreen utk mengelakkan parut gelap menjadi makin pekat.

Dengan pemakaian sunscreen, penyerapan UVA dan UVB ke dalam kulit dapat dielakkan.
Sekiranya anda memakai sunscreen, penyerapan UVA dan UVB dapat dielakkan

Suncreen dapat mengelakkan parut gelap menjadi lebih pekat


untuk penggunaan sunscreen yang hassle-free, anda boleh menggunakan Brush on Block ini. Chemical-free dan sangat mudah digunakan, boleh dibawa ke mana-mana sahaja.
dapatkan di sini.

#2 chemical exfoliation seperti alpha hydroxy acid (AHA) – glycolic, mandelic Dan lactic acid

Ia dapat menyingkirkan kulit mati seterusnya mempercepatkan proses pemulihan kulit. Selain itu, sekiranya anda exfoliate kulit 2 kali seminggu, ia dapat membantu produk dan bahan skincare anda menyerap dengan lebih baik justeru dapat bertindak dengan lebih efektif. Antara produk exfoliative yang boleh digunakan adalah seperti mandelic acid-based products.


#3 Vitamin c

Vitamin C adalah antioxidant dimana ia dapat memudarkan parut gelap dan mencerahkan kulit. Namun sebahagian org mempunyai reaksi terhadap vitamin C apabila dipakai secara topikal. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk membuat ‘patch test‘ sebelum anda memakai vitamin C.


#4 Retinol

Retinol berfungsi untuk meningkatkan penghasilan kulit baru yg lebih sihat dgn menolak kulit mati yg tersumbat dalam liang pori dan  menggantikan dengan kulit yang baru. Seterusnya dapat memudarkan parut gelap. Ingat ya, retinol perlu digunakan dengan cara yang betul bagi mendapatkan kesan yang terbaik, baca di sini.

#5 Tranexamic acid

Tranexemic acid adalah bahan yang digunakan memudarkan parut gelap seperti parut jerawat, jeragat dan melasma. Ia adalah dari sintetik amino acid dan selamat untuk semua jenis kulit. Selain terkenal dapat memudarkan parut gelap dan mencerahkan kulit, tranexamic acid juga selamat digunakan dengan vitamin C.

Try out all these 5 skincares untuk hapuskan parut hitam ya. Love your skin and your skin will love you! More skincare tips coming soon, stay tuned and stay beautiful!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Click to chat!